بررسی تاثیر چهار هفته بارگیری با روغن ماهی بر پاسخ‌‌ التهابی و تغییرات سطوح نیتریک اکساید و ذرات رادیکالی آزاد پلاسمایی در پاسخ به فعالیت وامانده ساز

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تبریز

2 دانشیار دانشگاه تبریز

3 دانشیار دانشگاه شهید یهشتی

چکیده

روغن ماهی به عنوان عاملی ضد التهابی است که تحقیقات مختلف حاکی از نقش موثر آن بر کاهش التهاب و بهبود عملکرد بوده اند اما با این حال نقش آن بر خستگی محیطی و میانجی­های دخیل در آن هنوز مشخص نیست. لذا تحقیق حاضر با هدف سنجش نقش روغن ماهی بر التهاب و میانجی­های دخیل در خستگی محیطی شامل نیتریک اکساید و ذرات رادیکالی آزاد انجام پذیرفت. بدین منظور 20 آزمودنی سالم (سن: 64/2 ± 90/26 سال، وزن 42/10±33/78 کیلوگرم، درصد چربی 46/5±4/18 درصد) به صورت نمونه در دسترس انتخاب گردیده و به طور تصادفی در دو گروه روغن ذرت و روغن ماهی قرار گرفتند و به مدت چهار هفته مقادیر 6 گرم مکمل را همراه با وعده­های غذایی خود دریافت نمودند. قبل و بعد از چهار هفته مکمل دهی، آزمودنی­ها آزمون بروس تعدیل شده را تا واماندگی انجام دادند و پیش، بلافاصله بعد و 20-دقیقه بعد از پایان آزمون نمونه خونی از ورید بازویی آزمودنی­ها گرفته شد. اندازه گیری سطوح پلاسمایی فاکتور کشنده توموری (TNF-α)، نیتریک اکساید (NO) و ذرات رادیکالی آزاد (ROS) با استفاده از روش الایزا انجام پذیرفت. برای تحلیل آماری داده ها نیز از نرم افزار آماری SPSS 19 استفاده گردید و سطح معناداری معادل 05/0P< در نظر گرفته شد.  نتایج تحقیق حاضر در رابطه با سطوح پایه حاکی از کاهش معنادار TNF-α و افزایش NO در پاسخ به چهار هفته مکمل دهی بود (05/0P<). از سوی دیگر تفاوت معناداری میان دو گروه در تغییرات NO پس از فعالیت (034/0P=، 64/5F=) و ریکاوری (011/0P=، 83/8F=) و TNF-α پس از ریکاوری (015/0P=، 38/7F=) مشاهده گردید. نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مکمل دهی بر کاهش سطح پایه التهاب بوده و لذا به نظر می­رسد که این عامل منجر به افزایش سطح پایه NO شده است و لذا از این طریق خستگی در آزمودنی­ها کاهش نشان داده است. ضمن آنکه میزان افزایش در NO هم پس از فعالیت کاهش داشته است که احتمالا به دلیل کاهش فشار ناشی از فعالیت بر آزمودنی­ها بوده است.

عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of 4-week fish oil supplementation on inflammation and plasma nitric oxide and reactive oxygen species in response to exhaustive exercise

نویسندگان [English]

  • Roya Zekri kondalaji 1
  • Vahid Sarisarraf 2
  • Maryam Nourshahi 3
1 Tabriz University
2 Tabriz University
3 Shahid-Beheshti University
چکیده [English]

Fish is an anti-inflammatory agent that different studies showed its effectiveness on reducing inflammation and improving performance, but its effect on peripheral fatigue mediators is not well understood. Therefore, present study performed in order to investigate the role of fish oil supplementation on tumor necrosis factor-α (TNF-α), nitric oxide (NO) and reactive oxygen species (ROS). For this purpose, 20 healthy students (age: 26.90±2.64 yrs, weight: 78.33±10.42 kg, height: 175.80±4.89 cm, body fat percent: 18.40±5.46%) were voluntarily participated in this study and assigned into control (corn oil) and experimental (fish oil) groups. Participants consumed fish oil for 4-weeks and their response to Bruce exhausting protocol investigated before and after supplementation. In each testing session, blood samples were taken before, immediately after and after 20-min recovery. In addition, ELISA method was used to analyze blood samples. All statistical analysis performed using SPSS software and level of significant defined as P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fish oil
  • eicosapentaenoic acid
  • docosahexaenoic acid
  • tumor necrosis factor
  • nitric oxide
  • reactive oxygen species
  • peripheral fatigue
  • fatigue
  • exhaustive exercise
Gandevia S. Spinal and supraspinal factors in human muscle fatigue. Physiological reviews. 2001;81(4):1725-89.
Allen DG, Lamb GD, Westerblad H. Skeletal muscle fatigue: cellular mechanisms. Physiological reviews. 2008;88(1):287-332.
Ament W, Verkerke GJ. Exercise and fatigue. Sports Medicine. 2009;39(5):389-422.
Dantzer R, Heijnen CJ, Kavelaars A, Laye S, Capuron L. The neuroimmune basis of fatigue. Trends in neurosciences. 2014;37(1):39-46.
Ibrahim MY, Ashour OM. Changes in nitric oxide and free radical levels in rat gastrocnemius muscle during contraction and fatigue. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 2011;38(12):791-5.
Rahman I, Biswas SK, Kirkham PA. Regulation of inflammation and redox signaling by dietary polyphenols. Biochemical pharmacology. 2006;72(11):1439-52.
Calder PC. Fatty acids and inflammation: the cutting edge between food and pharma. European journal of pharmacology. 2011;668:S50-S8.
Andrade PM, Ribeiro BG, Bozza MT, Rosa LFBC, do Carmo MGT. Effects of the fish-oil supplementation on the immune and inflammatory responses in elite swimmers. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. 2007;77(3):139-45.
Camuesco D, Galvez J, Nieto A, Comalada M, Rodriguez-Cabezas ME, Concha A, et al. Dietary olive oil supplemented with fish oil, rich in EPA and DHA (n-3) polyunsaturated fatty acids, attenuates colonic inflammation in rats with DSS-induced colitis. The Journal of nutrition. 2005;135(4):687-94.
Delfan M, Ebrahim K, Baesi F, Mirakhori Z, Ghalamfarsa G, Bakhshaei P, et al. The immunomodulatory effects of fish-oil supplementation in elite paddlers: a pilot randomized double blind placebo-controlled trial. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA). 2015;99:35-40.
McAnulty SR, Nieman DC, Fox-Rabinovich M, Duran V, McAnulty LS, Henson DA, et al. Effect of n-3 fatty acids and antioxidants on oxidative stress after exercise. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(9):1704-11.
Lepers R, Hausswirth C, Maffiuletti N, Brisswalter J, Van Hoecke J. Evidence of neuromuscular fatigue after prolonged cycling exercise. Medicine and science in sports and exercise. 2000;32(11):1880-6.
Santos VC, Levada-Pires AC, Alves SR, Pithon-Curi TC, Curi R, Cury-Boaventura MF. Effects of DHA-rich fish oil supplementation on lymphocyte function before and after a marathon race. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. 2013;23(2):161-9.
Kremer JM. n− 3 Fatty acid supplements in rheumatoid arthritis. The American journal of clinical nutrition. 2000;71(1):349s-51s.
Capo X, Martorell M, Llompart I, Sureda A, Tur J, Pons A. Docosahexanoic acid diet supplementation attenuates the peripheral mononuclear cell inflammatory response to exercise following LPS activation. Cytokine. 2014;69(2):155-64.
Żebrowska A, Mizia-Stec K, Mizia M, Gąsior Z, Poprzęcki S. Omega-3 fatty acids supplementation improves endothelial function and maximal oxygen uptake in endurance-trained athletes. European journal of sport science. 2015;15(4):305-14.
Peoples GE, McLennan PL. Fish oil for physical performance in athletes. 2016.
Guezennec C, Nadaud J, Satabin P, Leger F, Lafargue P. Influence of polyunsaturated fatty acid diet on the hemorrheological response to physical exercise in hypoxia. International journal of sports medicine. 1989;10(04):286-91.
Peoples GE, McLennan PL, Howe PR, Groeller H. Fish oil reduces heart rate and oxygen consumption during exercise. Journal of cardiovascular pharmacology. 2008;52(6):540-7.
Mickleborough TD, Murray RL, Ionescu AA, Lindley MR. Fish oil supplementation reduces severity of exercise-induced bronchoconstriction in elite athletes. American journal of respiratory and critical care medicine. 2003;168(10):1181-9.
Mickleborough TD, Sinex JA, Platt D, Chapman RF, Hirt M. The effects PCSO-524®, a patented marine oil lipid and omega-3 PUFA blend derived from the New Zealand green lipped mussel (Perna canaliculus), on indirect markers of muscle damage and inflammation after muscle damaging exercise in untrained men: a randomized, placebo controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2015;12(1):10.